Diederick Karthaus

Na een jaar in Putten en 3 jaar in Wales ben ik in 2002 neergestreken in Olst. Sindsdien ben ik me steeds verder gaan toeleggen op de geneeskunde van de gezelschapsdieren.

Wat me daar het meest in aanspreekt is de combinatie van doe- en denk werk. Het ene moment ben je internist, het andere moment anesthesist en chirurg. Het is leuk om te ervaren hoe dieren het leven van mensen verrijkenen en hoe je daar als dierenarts een bijdrage aan kunt leveren.

Door het werk in de gemengde praktijk houd je een brede kijk op dier en samenleving. Deel uitmakend van een groepspraktijk maakt diergeneeskunde een teamsport en dat is leuk en uitdagend. Onze avonturen deel ik met u via de columns die ik schrijf.

4 days ago

DAP Olst-Wijhe

Gister waren deze pups bij ons op de praktijk🐕 Zijn ze niet schattig?💕 ... See MoreSee Less

View on Facebook

1 week ago

DAP Olst-Wijhe

🌳Pas op met eikels!🌳🐴🐑🐮🐐
Vanwege de extreme warmte en droogte van afgelopen periode verliezen eikenbomen al erg vroeg hun blad en eikels. De onrijpe groene bladeren en eikels bevatten looizuur wat schadelijk is voor paarden, ezels, runderen, schapen en geiten. 🍃🔔Voorkom opname van teveel (groene) eikels 🔔
Vanwege de extreme warmte van de afgelopen periode verliezen veel bomen al te vroeg hun bladeren en vruchten en tref je nu al veel groene eikels in de schrale weides (foto). De onrijpe groene eikels en de bladeren van de eik bevatten tannine (looizuur) een stof die o.a. schadelijk is voor paarden.

Wanneer je paard een paar eikels en bladeren binnenkrijgt is er meestal niet veel aan de hand, maar een grote dosis kan vergiftigingsverschijnselen veroorzaken. Door de schraal geworden weides met een beperkt voeraanbod is er dan ook een verhoogd risico op opname van een te grote hoeveelheid (groene) eikels.

Tannines hebben een adstringerende werking, dat wil zeggen dat het eiwitten enigszins kan fixeren (hier berust ook het looien van leer op). Bij inname van een toxische dosis tannines beschadigt de darmwand door de fixatie van eiwitten, wat koliek en diarree veroorzaakt.
... See MoreSee Less

View on Facebook