December feestmaand?

 

Vuurwerk en lekker eten horen voor veel mensen bij de december maand, maar hierdoor hebben onze huisdieren wel wat extra aandacht nodig. Er zijn toch aardig wat voedingsmiddelen die wij erg lekker vinden, maar voor uw huisdier gevaarlijk kunnen zijn. Ook de versieringen kunnen problemen veroorzaken, omdat deze giftig zijn of problemen veroorzaken in het maag-darmkanaal. Daarnaast nog het vuurwerk, voor ons heel mooi, maar veel dieren denken hier anders over en ervaren dit als een periode vol stress.

 

 

 

 

 

Waar moet u op letten

Chocolade
Chocolade bevat de stof theobromine, welke in grotere hoeveelheden hartritmestoornissen en epileptische aanvallen kan veroorzaken. Dit kan zelfs een dodelijke afloop hebben.Hang daarom geen chocolade kerstballen of kransjes in uw kerstboom en laat geen chocolade op tafel staan, uw huisdier kan hier gemakkelijk bij!

Rozijnen/druiven
In een kerststol en oliebollen zitten rozijnen. Deze kunnen (fatale) nierschade veroorzaken.

Kerstbakjes
Pas ook op met het groen in kerstbakjes. o.a. Taxus, Kerstster, Hyacint, Amaryllis en de rode besjes van de Hulst zijn giftig. Zet de kerstbakjes daarom buiten het bereik van uw huisdier.

Kerstboom versieringen
Slingers, engelenhaar en champagnekurken zijn voor dieren erg leuk om mee te spelen. Helaas wordt het ook wel eens doorgeslikt en kan het verstoppingen veroorzaken.

Kaarsen
Uw kat zal niet de eerste zijn die op het spreekuur komt met verschroeide snorharen of een staart die vlam heeft gevat, pas hiervoor op!

 

Vuurwerk
Veel honden en katten zijn bang voor vuurwerk. Het kan grote paniek en stress veroorzaken, met allerlei gedragsveranderingen als gevolg. Hieronder vindt u een aantal mogelijkheden om uw huisdier te helpen zo min mogelijk last te hebben van de vuurwerkangst.

Signalen bij angst kunnen zijn:
Piepen/janken, hijgen, trillen, angstplassen, gapen, anaalklieren ledigen, bek aflikken, verstarren, wegkruipen.

 

Hond

 • Laat uw hond niet alleen op oudejaarsavond, zeker niet tijdens het afsteken van het vuurwerk
 • Laat uw hond alleen aangelijnd uit, liefst in een rustige en eventueel bosrijke omgeving
 • Negeer het angstgedrag van uw hond zoveel mogelijk maar geef de hond wel steun en zekerheid. Straf uw hond niet. Zorg voor een rustige vertrouwde plek in huis waar ze eventueel in weg kunnen kruipen bv. deken of doos.
 • Zorg voor geluid in huis, bv radio of televisie en doe de gordijnen dicht
 • Neem uw hond nooit mee naar buiten tijdens het afsteken van vuurwerk
 • Houd deuren en ramen goed gesloten, zodat de hond niet weg kan lopen
 • Zorg dat uw dier gechipt is

 

Kat

 • Houdt uw kat(ten) liefst vanaf de kerst al binnen
 • Zorg voor een donkere omgeving, iets waarin de kat weg kan kruipen, bv. een doos
 • Zorg voor een schone kattenbak. Vooral katten die veel buiten zijn vinden dit erg prettig
 • Houd deuren en ramen goed gesloten, zodat de kat niet weg kan lopen
 • Zorg dat uw dier gechipt is

 

Wat kunt u preventief doen?

Training
Laat uw huisdier wennen aan harde geluiden. Het effect hiervan kunt u pas na 4 tot 6 weken verwachten, dus begin ruim op tijd.

Thundershirt
Thundershirt werkt door het aanbrengen van druk op het lichaam  (inbakenen) wat een veilig gevoel geeft. Vaak werkt het al de eerste keer, sommige dieren moeten echter even wennen aan het dragen van de Thundershirt.

 

DAP en FELIWAY  verdamper
Deze verdampers verspreiden feromonen die een geruststellende werking hebben waardoor de hond of kat zich meer op zijn gemak zal voelen.

DAP (hond) verspreid een feromoon die door zogende teven worden uitgescheiden.
FELIWAY (kat) werkt op basis van gezichtsferomonen. Dit doet een kat zelf doormiddel van kopjes geven als hij zich op zijn gemak en veilig voelt.

 

Calm Diet Royal Canin
Werkt op basis van natuurlijke voedingstoffen die een rustgevende werking hebben. Deze voeding mag niet gegeven worden aan zogende/lacterende dieren.

 

Mochten bovenstaande adviezen ontoereikend zijn dan beschikken wij ook nog over de mogelijkheid om kalmerende medicatie voor te schrijven.

Voor vragen en meer informatie neem contact met ons op, wij adviseren u graag over de mogelijkheden.

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.