Binkie had geluk

Op een avond in februari 2023 werd deze kater van zes jaar aangeboden bij de spoedeisende hulp. Hij zwalkte met zijn achterwerk, was bang en had verbrijzelde nagels. Dat laatste wijst ons op een vermoedelijke aanrijding, waarbij een kat zich schrap zet met zijn nagels. Wat ons direct opviel bij het onderzoeken van Binkie, was dat we zijn hart slecht konden beluisteren. Daarnaast was zijn ademhaling in tegengestelde richting, wat bij ons alarmbellen doet rinkelen.

 

Een röntgenfoto maakte duidelijk dat dit kwam door een gescheurd middenrif. De lever lag daar waar de longen horen te liggen. Tijdens een spannende operatie keken we vanuit de buikholte tegen het kloppende hart en de samengevallen longen aan. Het middenrif konden we als een gescheurd doekje weer aan elkaar hechten. In de dagen erna zorgde een drain voor onderdruk om de longen weer maximaal te laten ontplooien. De revalidatie verliep voorspoedig.

Het is een jaar later als Binkie op de praktijk komt voor zijn vaccinatie. De eigenaren zijn dankbaar dat hij er nog is. Het heeft lang geduurd voordat hij écht weer de oude was. Tevreden verlaten ze de praktijk, tot volgend jaar!