Dienen dag

Het is 4 oktober en ik ben omringd door “zwerfdieren”. CĂ©line de Engelse Setter die in 2016 gevonden werd in de straten van Athene.  Boris, Coca en Lola, halfwassen katjes van wie we de onbekende moeder vroeg in het voorjaar levenloos onder de dakpannen van onze oude schuur vonden.  4 oktober is de sterfdag van Franciscus van Assisi (1226) en die dag werd uitgeroepen tot werelddierendag. Hij bekommerde zich om het lot van zwervers, armlastigen, planten en dieren.

Zonder enige pretenties en voor altijd in de schaduw van deze heilige en andere hedendaagse helden, besloot ik dat het tijd is om ook in beweging te komen naast het werk in de dierenartsenpraktijk.

Gisteren heb ik sinds lange tijd weer eens bloed gedoneerd. De bloedbank bestaat 25 jaar en het is eigenlijk heel makkelijk om je aan te sluiten. Wie weet heb je zelf ook een keer bloed nodig…

Later deze maand zal ik collega Victor Lans helpen op het Griekse eiland Samos. Het ontbreekt er aan voldoende dierenartsen capaciteit om de aantallen zwerfdieren te beheersen. Samen zullen we belangeloos zo veel mogelijk honden en katten steriliseren. Het project kan nog wel steun gebruiken voor de aanschaf van de nodige materialen.

Ook al lopen er minder zwerfdieren los op straat in Nederland , in het Zwols dierenasiel wachten nog veel dieren op een nieuw thuis. In het voorjaar was er geen plek voor Boris Coca en Lola waardoor we ze zelf hebben opgevangen. Eigenlijk wel fijn. Het zijn super leuke en sociale beestjes en ze delen nu de mand van Celine die nooit veel van katten moest hebben.

Als blijk van waardering hebben deze drie musketiers vandaag voor het eerst in hun leven een muis gevangen. Levenloos en versleten ligt hun trofee op de keukenvloer… Celine zullen we binnenkort voorstellen aan de dieren bloedbank. Wie weet komen we haar bloed weer een keer tegen in de OK van DAP Olst Wijhe.

Diederick Karthaus